Europas bedste land - Viva Tours

Pensionist i Europas bedste land

Spanien har længe været en favorit-destination blandt dem, der drømmer om at gå på pension i solen.

Men hvad gør egentlig Spanien til det “bedste land i Europa”, når det er tid til at nyde ens otium?

Ny undersøgelse lavet af Blacktowerfm.com rangerer Spanien som det bedste land i Europa for pensionister, så lad os se på, hvad det er, der er så godt.

Undersøgelsen er funderet i leveomkostninger, kriminalitetsrater, forventet levealder, ejendomspriser og befolkningsalder, og her nappede Spanien altså førstepladsen foran af Finland og derefter Italien.

”Det historiske land byder på et væld af storbyer, landsbyer og kystområder, der hvert år trækker millioner af pensionister til”, lyder det i rapporten og videre:

“Det fantastiske vejr, mad og de venlige lokale gør Spanien til den perfekte destination for enhver, der ønsker at slappe af i de ‘gyldne år.

Lækkert vejr

Lad os først tage den helt åbenlyse fordel. Spanien har et fantastisk klima og for ældre knogler kan det være en enorm fordel.

Mens regnfulde Galicien måske ikke er det bedste sted at vælge for den slags folk, kan Sydspanien blære sig af at have mest sol i Europa.

Beboere langs Spaniens sydkyst nyder i gennemsnit 2.905 solfyldte timer hvert år, hvilket er næsten hundrede timer mere end den næstmest solrige zone, nemlig De Kanariske Øer med 2.822 solrige timer. 


Catalonien har et typisk middelhavsklima, men med store forskelle i temperaturen mellem kystområderne med et mildt klima om vinteren og stærk varme om sommeren, indlandet med et kontinentalt middelhavsklima med kolde vintre og meget varme somre, og bjergområderne nær Pyrenæerne, som har et bjergklima med en minimumstemperatur på under nul grader og sne om vinteren, en årlig nedbør på over 1.000 mm året og somre, som er mindre varme.

Solelskere bør nok basere sig på Costa del Sol, der kan prale af flest solfyldte timer med i gennemsnit 3.000.

Dernæst kommer Almería med 2.994 timer, mens Granada kan prale af 2.917 ifølge rapporter fra det spanske meteorologiske institut, Aemet.

Noget for pengene
I en for nylig udvist undersøgelse foretaget af Internations scorede Spanien meget højt for sine lave leveomkostninger.

Over otte ud af ti udstationerede nemlig 81 procent er generelt tilfredse med leveomkostningerne i Spanien, hvilket er hele 34 procentpoint over det globale gennemsnit på 47 procent.

Det er ikke altid helt let at leve på en pension, men med priserne i Dia får du virkelig noget for pengene. Her kan du eksempelvis på en rimelig vin til to euro, så det er let at leve godt uden at sprænge budgettet.

Naturligvis stiger priserne også år for år i Spanien, og særligt pensionister, der lever af en engelsk pension er eksempelvis blevet hårdt ramt af pundets faldende værdi.

Jeg har skrevet lidt om pensionist og lejebolig i Spanien, hvis du vil blive lidt klogere på priser og muligheder.

Længe leve livet
Spanien har den højeste forventede levealder blandt EU-landene og forventes at overhale Japan i 2040 og dermed blive landet med den højeste levetid i verden.
Med en forventet gennemsnitlig levetid på næsten 85,8 år slå Japans 83,7 år.
Det er klart, at en del skyldes generne, men du behøver ikke at være født og have boet hele livet i Spanien for at høste nogle af fordelene.

Sund kost
Middelhavsdiæt er flere gange blevet peget på som årsagen til Spaniens høje placering på listen over folkesundhed og forventet levealder.

Forskere peger eksempelvis på regelmæssig indtag af fisk samt ekstra jomfru olivenolie og nødder.

Fremragende sundhedsvæsen
Selvom vi danskere jo er godt forvænt i forvejen tildeles en stor del af Spaniens topplacering det gratis offentlige sundhedsvæsen, som 99,8 procent af den spanske befolkning er tilknyttet. Det er to point over OECD-gennemsnittet, ifølge avisen El País.

Og selvom spareforanstaltninger under den økonomiske krise har skåret ret kraftigt i sundhedsbudgettet, forbliver sundhedspersonalet og adgangen til sundhedstjenester blandt de bedste i verden, med Spanien placeret som nummer otte i verden for standarden af sundhedsvæsenet ud af 195 lande.

En del af den fremragende placering af sundhedsvæsenet skyldes også det faktum, at Spanien har været verdensledende inden for organdonation i de seneste 25 år og konsekvent bryder egne rekorder for antallet af udførte transplantationer.

DEL DENNE ARTIKEL

Skriv et svar