MONTSERRAT

Forside » Oplevelser » Montserrat

En oplevelse du ikke finder andre steder

Hvert år tager flere tusinde mennesker til Montserrat. Det er først og fremmest pilgrimme, gæster og turister, der tager dertil for at tilbede statuen af St. Mary i Basilikaen.

Basilikaen er en bygningstype, der stammer fra det klassiske Rom og Grækenland, og som i sin oprindelige form bestod af et hovedrum, midterskibet, med sideskibe på langsiderne. Midterskibet var som regel højere og bredere end sideskibene. Midterskibet og sideskibene var gennembrudt, så der dannedes kolonnader eller buegange.

Forskellen mellem en Basilika og en Katedral
En Basilika betegnes som en kirkebygning, der har et midterskib og minimum 2 sideskibe. Bygningstypen går tilbage til Romerriget, hvorfra kirken overtog den. En katedral betyder egentlig ‘med sæde’ nemlig bispens sæde, så det svarer til vores ord domkirke, altså bispens kirke.

På grund af det store besøgsantal er der tæt ved kirken blevet bygget indkvartering og restauranter, hvor ca. 250 mennesker arbejder og følger nogle givne retningslinjer fra klosteret.

Benediktinerordenen

Klosterområdet på Montserrat tilhører Benediktinerordenen, der er en munkeorden stiftet af den hellige Benedikt af Nurcia i år 529 på Monte Cassino, Italien. Munkenes vigtigste opgave er den fælles tidebøn og dernæst arbejdet. Deres motto er Bed og arbejd (Ora et labora). De skulle efter Benedikts regel forpligte sig til:

Fast opholdssted

Fattigdom og cølibat

Lydighed

Ansgar, der indførte kristendommen i Danmark, var selv Benediktiner, og der har været ca. 35 benediktinske munke- eller nonneklostre i Danmark. (Voer Kloster ved Mossø menes at have været det ældste)

Der er i alt ca. 100 benediktiner munke, som er tilknyttet henholdsvist Montserrat og to andre munkeklostre i nærheden (El Miracle og St. Michael of Cuixá), som alle følger St. Benedikt ordenen. Munkene har som sagt dedikeret deres liv til bøn og arbejde. Nogle af munkene arbejder med den interne organisering af klosteret, andre forsker eller underviser indenfor områder som historie, teologi, bibelske studier, kirkelige ritualer f.eks., hvordan en gudstjeneste skal holdes, musik etc. Andre igen tjener kirken, modtager forskellige grupper, laver taler, tager sig af gæster etc. Nogle munke underviser også drengekoret indenfor det at dirigere et kor og komponere musik. De er særligt dygtige organister.  

Hver dag, og nogle gange flere gange om dagen, ringer de 8 klokker (Støbt mellem 1955-1958), som alle hænger i det gotiske klokketårn fra det 14. århundrede. Den største klokke (St Marys klokke) vejer 7½ tons og blev bragt til klosteret i 1958. Klokkerne ringer både munke, drengekoret, arbejderne, pilgrimme, gæster og turister ind til Basilikaen til bøn for at bede om solidaritet blandt mennesker og fred på jorden.

Montserrat

Et bjerg, der ligger lige i midten af et tidligere kyst bjergområde, hvor det tydeligt stikker ud. Den højeste tinde er St Jerome, der ligger 1.236 meter over havets overflade. Selve klosterområdet og kirken, som vi skal besøge, ligger 725 meter over havets overflade. Bjerget er 10 km langt og 5 km bredt. Bjerget syner højere end det egentlig er, fordi det rejser sig så brat i landskabet. Der er heller ingen andre bjerge i nærheden, så der er ikke rigtig nogle andre højder at sammenligne med.

Mennesket og bjerget
Mennesket begyndte at bestige Montserrat helt tilbage i 1880, og i dag er alle de store tinder blevet besteget. På interesse- og motionsbasis er klatring med reb i området også noget, der er på vej frem. Oppe på Montserrat, er der også en naturlig klatrevæg, hvor man med mellemrum kan se folk kaste sig ud i at klatre op ad de stejle vægge iført klatreseler med sikringer og reb.  

Der findes også flere huler rundt omkring i bjerget, og i gammel tid har flere af disse huler været beboet. I 1925 offentliggjorde man nogle meget interessante fund, nemlig lerkrukker dekoreret med muslingeskaller, der stammer helt tilbage fra den yngre stenalder/neolitiske tid. Dette havde man aldrig før fundet i Katalonien, og stilen blev derfor kaldt ”Montserrat lertøj”. Der blev desuden også fundet mere ”normale” ting, såsom instrumenter lavet af flintesten og forskellige dyre knogler. Man daterer tingene til at være fra 3000-4000 f.Kr, da man mener, at det var på dette tidspunkt, at der boede flest mennesker i hulerne. Der er dog også fundet ting fra Bronzealderen, der er en lidt senere periode. Alt det der er fundet er opbevaret inde i klosteret, og man håber på en dag at kunne udstille det, man har fundet.

Ud over alt det flotte landskab her på overfladen findes der også nogle underjordiske grotter/huler, der ligger mellem 125-140 meter under havets overflade.

Desværre har alle de mennesker, der har besøgt området de seneste årtier, samt nogle altødelæggende skovbrande, haft en negativ effekt på både plante og dyreliv. Bjerget blev derfor erklæret nationalpark i år 1987.

Vigtige Årstal:

1592:            Kirken, som den ser ud idag bliver bygget

1811-1812:   Montserrat ødelægges af Napoleons hær

1835:            Klosteret mister alle sine ejendomme, og der er kun én munk tilbage

1844:            Munke begynder at vende tilbage til klosteret

1858:            Rekonstruktion af Montserrat

1936-1939:   (Den spanske Borgerkrig). Munkene var tvungne til at forlade klosteret, men 23 munke bliver dræbt. Men man har jo selvstyre i Katalonien, og de får klosteret reddet

1987:            Bjerget bliver lavet til en nationalpark.