KATALONIEN

Forside » Oplevelser » Catalonien

En stolt region i Spanien

Når man ser på et kort over Spanien, kan man ikke umiddelbart se, at der er noget specielt ved Katalonien.

Den ligner enhver af de andre regioner, men når der dykkes lidt ned under overfladen, opdager man hurtigt, at der er mange ting, der er helt unikt ved netop Katalonien.
Katalonien ligger i den nordlige del af Spanien i et område på størrelse med Belgien. Den samlede befolkning i Katalonien udgør ca. 6 millioner. Det er den rigeste region i Spanien og er det eneste sted i Spanien, man skal betale vejskat.

Katalonien har deres eget sprog, der ligesom spansk nedstammer fra latin. I mange år troede man, at katalansk blot var en dialekt af spansk, men man har nu fundet beviser på, at katalansk er ældre end spansk.

Ligesom Katalonien har deres eget sprog, har de også deres eget flag – ”Les Quatre Barres” (de fire bjælker). Flaget er gult med fire tværgående røde bjælker. For mange år siden, da landets daværende leder bad om hjælp til at vinde et slag, blev han selv dødelig såret. Med sit eget blod tegnede han fire røde streger på sit våbenskjold, og Katalonien fik derved sit varetegn.

Katalonien kontra Madrid

Centralmagten hører hjemme i Madrid, som er Spaniens hovedstad. I historiebøgerne er der desværre mange eksempler på, hvordan Katalonien længe har været undertrykt af centralmagten i Madrid. Katalanerne har alle dage været meget arbejdsomme og stolte af at være fra Katalonien. Vejret og vinden har gjort, at landbruget er lønsomt, og desuden har udvidelsen af havnen i Barcelona givet mange nye arbejdspladser. Dette har gjort Katalonien til en rig region, hvilket har interesse for regeringsbyen Madrid.

Katalanerne bryder sig ikke om at blive sammenlignet med resten af Spanien, da det er dét Spanien, der har forbudt dem at tale deres eget sprog blandt andet ved at brænde deres bøger og forbyde deres traditioner. De har forsøgt at tage deres katalanske selvværd fra dem, hvilket har gjort, at mange katalanere i dag nærer dybt had overfor centralmagten i Madrid.

Katalanerne ser sig selv som værende effektive og moderne, og den almindelige spanier som doven og gammeldags. Måske de har ret, i hvert fald er det en realitet, at katalanerne har lagt mere i landets pengekasse, end de har taget ud. Rent økonomisk er Katalonien Spaniens rigeste region og indtjener ca. 20 % af Spaniens samlede BNP og ligger i dag på en top 10 liste over de mest produktive områder i hele EU.

Overalt i Katalonien er bøger, skilte, skoler, udstillinger m.m. skrevet på katalansk. I årene 1932-1939 fandtes der faktisk katalansk selvstyre, men Franco afskaffede dette. I dag er der delvis selvstyre, hvilket betyder, at der er selvstyre, når det gælder uddannelse, kultur, sundhed og sociale forhold. Mentalt og kulturelt er katalanerne uden tvivl mere rettet imod Europa end resten af Spanien. De mener selv, at de kan identificere sig bedre med resten af Europa, end de kan med resten af Spanien. De er altså mere europæere end spaniere.

En mørk tid med Franco

Franco blev født i 1892 og var 44 år, da han kom til magten under den Spanske borgerkrig 1936-1939.
Franco forbød regionernes selvstyre, og magten blev centraliseret i Madrid. Ejendomsretten blev afskaffet og karneval, flamenco og meget mere blev forbudt. Efter 2. verdenskrig blev Spanien og Franco boykottet af resten af den vestlige verden. Udviklingen i landet gik i stå, og de blev mere eller mindre selvforsynende.

Franco endte med at gå til Vatikanet og bede om hjælp, men det var først i 1953, at Eisenhower dannede Madridpagten, der betød økonomisk støtte til Spanien.
Franco havde dog også sine gode sider. Han stiftede blandt andet 1.000 nye skoler, landbrug, hospitalvæsen, og infrastrukturen blev dermed moderniseret.

I 1960’erne begyndte turismen for alvor at komme til Spanien, og dette var med til at redde landet fra et økonomisk sammenbrud.

D. 20. november 1975 dør Franco, men inden sin død indsætter han kronprins Juan Carlos, der omdanner landet til demokrati. Han nyder stadig stor respekt for den beslutning i dag. I 1986 bliver Spanien medlem af EU, eksporten vokser kraftigt som følge heraf, hvilket resulterer i økonomisk fremgang.

Ligesom Hitler havde Gestapo, havde Franco Guardia Civil. Men selvom man afskaffede Gestapo, da Hitler mistede magten, blev Guardia Civil ikke afskaffet, da Franco døde. De har siden hen ikke ligefrem været populære, da der har været meget vold mod de anholdte.

Så sent som i 1981 prøvede Guardia Civil at gennemføre et statskup, men blev slået tilbage. Mange står stadig tilbage med spørgsmålet om, hvorfor de ikke dengang blev afskaffet, men problemet er, at der ikke har været nogen til at tage over efter dem. Derfor har Katalonien nu oprettet deres eget politikorps ”Mossos”, der med tiden fuldstændig skal overtage alle arbejdsopgaver fra Guardia Civil.