Name

 

MONT JUIC

Bjerget Mont Juic ligger i byens sydlige ende. Mont Juic er 213 m højt og er dermed lidt højere end Danmarks højeste punkt Himmelbjerget, der måler 163m. Der er en imponerende udsigt over havnen og resten af Barcelona by fra toppen af bjerget. Det menes, at bjerget fik sit navn, da romerne byggede et tempel for Jupiter på deres Mons Jovis, der muligvis har videreført navnet. En anden teori går på, at en jødisk kirkegård på højen har døbt den navnet Jødernes Høj. Den dag i dag findes der stadig en kæmpe jødisk kirkegård på bjerget.

I 1929 tager bebyggelsen for alvor fat, da der var Verdensudstilling. Der blev bygget store fantastiske bygninger på hele nordsiden og kæmpe udstillingshaller skød op. En af disse fantastiske bygninger er Palau Nacional, der er det Katalanske Nationalmuseum. Siden udviklede dele af området sig til et slumkvarter, men pga. OL i 1992 blev alt restaureret, og nye bygninger kom til. Specielt blev der i forbindelse med OL bygget mange sportsfaciliteter, i alt 12 nye idrætsanlæg til 25 forskellige sportsgrene.

 

PLACA ESPANIA

Byfestival:

Sidste weekend i september (torsdag-søndag) er der en stor Byfest i Barcelona kaldet LA MERCE med en masse kulturelle events. Hver bydel har sin egen underholdning med gratis koncerter om aftenen. Hver aften er der fyrværkeri på stranden, sidste aften er det på Plaza Espana, hvor showet varer 30 minutter med fuld knald på inklusiv musik til. Nogle gange er der så meget krudt i luften, at man slet ikke kan se slottet!

Der er også en speciel ceremoni ved Katedralen i Barcelona, der symboliserer, at helvedets porte åbnes. En mand iklædt en gedehovedmaske skal forestille djævlen, der tænder ild til en port, der er bygget til anledningen, og så løber folk fra hver bydel iklædt deres specielle klædningsdragt igennem porten.

 

Den gamle tyrefægterarena:

Ligger lige før Plaza Espana. Tyrefægtning er meget populært i Spanien, og det er noget, der ligger dybt i deres kultur. Den gamle arena benyttes ikke mere, da det Katalanske parlament har frabedt sig al tyrefægtning i Katalonien. Et egentlig forbud mod det skal dog komme fra centralmagten i Madrid. Arenaen er netop ved at gennemgå en omfattende restaurering, der omdanner den til et shopping center.

 

Kvinden og fuglen:

Til venstre lige før tyrefægtningsarenaen står en statue af Miró, der hedder ”Kvinden og Fuglen”. Man skal have virkelig god fantasi for at se, hvorfor den netop har fået det navn.

 

Tvillingetårnene:

Blev bygget i forbindelse med verdensudstillingen i 1929. De fungerede som porten til selve udstillingen.

 

Det Katalanske Nationalmuseum:

Ses lige frem når man er kommet gennem tvillingetårnene. Museet har været under stor udvidelse frem til år 2003 og er nu centrum for den største samling af catalansk kunst (fra d. 15 årh. frem til d. 20. årh.).

 

Svævebanen:

Mont Juic blev knudepunktet for OL. Der blev i den anledning bygget en svævebane, der gik fra OL deltagernes hotel og op til bjerget. Transport med bus eller bil var for besværlig og ville tage for lang tid. Svævebanen løber over vejen busserne kører på, men er i dag ikke helt samme længde som dengang.

 

OL 1992

Betydning verden over:

Egentlig skulle Barcelona have afholdt OL allerede i 1936, men på grund af borgerkrig blev det aflyst og i stedet afholdt i Tyskland. I 1986 (50 år efter) blev Barcelona officielt erklæret som værtsby for OL i 1992, hvilket resulterede i en national fest på Plaza Katalunya selv samme aften med ca. 100.000 deltagere. OL i 1992 var for mange lande et vendepunkt. F.eks. gik Tyskland for første gang samlet under et flag efter murens fald, og Sydafrika deltog for første gang i 32 år, da de var godkendt efter afskaffelsen af Apartheid. For Spanien betød OL, at de gik fra at blive set både socialt og økonomisk som værende undertrykt efter Franco til at være Europæiske trendsættere inden for både mode og kultur.

Name

 

 

Columbusstatuen:

Som en hyldest til Columbus blev der i forbindelse med Barcelonas første verdensudstilling i 1888 opført en statue af ham. Statuen er bygget som et udsigtstårn og er 56 meter højt. Meningen med statuen var, at Columbus skulle pege i retningen af Amerika, men da han så samtidig pegede mod Madrid – og der er et noget anstrengt forhold mellem Barcelona og Madrid, besluttede man i stedet, at han skulle pege mod Italien, som jo var hans fødeland.